Gå til hoved-indhold

The municipal elections in Denmark focused on climate change.

Commentary in Altinget by Jacob Maintz (in Danish)

Kommunalvalget blev et klimavalg. SiteCovers CEO Jacob Maintz har skrevet et indlæg i Altinget, der sætter fokus på, hvordan kommunalpolitikerne kan indfri valgløfterne om mere bæredygtigt byggeri uden økonomien løber løbsk.

 

Der er masser af lavt hængende frugter at plukke og det er derfor værd at sætte fokus på, hvad der skal til for at sætte skub i udviklingen. Der er store klimagevinster at hente i byggeprocessen, hvor langt den største del af energiforbruget går til udtørring. Klimapartnerskabet for byggeri skønner at fossilfri udtørring vil kunne reducere CO2 fra byggeriet med 75.000 ton.

 

Der er gode muligheder for at opnå CO2-neutral udtørring, ved at der på større byggepladser bliver ført fjernvarme frem til pladsen tidligt i forløbet. Ligeledes vil totaloverdækning af byggepladser kunne fjerne behovet for udtørring og det endda med store økonomiske gevinster og tidsbesparelser til følge. Det er dokumenteret i en cost-benefit model, som er udviklet af Teknologisk Institut og lignende resultater er for nyligt opnået i et projekt udført af Skanska for Växjö kommune i Sverige, hvor projektet

ligeledes blev færdigt flere måneder før tid.  

 

For at opnå gevinsterne bør kommunerne stille øgede krav til den bæredygtige udvikling. Og så er de nødt til at acceptere, at med øgede krav må kommunerne også påtage sig et øget ansvar, hvis de bæredygtige valgløfter skal indfris. For ansvaret for kvaliteten af det bæredygtige byggeri falder i sidste ende altid tilbage på kommunen og dens borgere, som skal leve med resultatet.

 

Hele indlægget kan læses på Altinget.